STEVE POLTZ – SHINE ON

Troubadour Steve Poltz werd in de Canadese stad Halifax, Nova Scotia geboren, maar hij verhuisde later naar San Diego in Californië waar hij de frontman werd van de indie rockgroep ‘The Rugburns’. Hij was in die periode ook samen met zijn toenmalig vriendinnetje en zangeres Jewel waarmee hij de door hen samen gecomponeerde hitsingle “You Were Meant For Me” opnam en er een 2e plaats in de Amerikaanse hitlijsten mee wist te veroveren.

In 1998 verscheen de eerste soloplaat van Steve Poltz onder de titel “One Left Shoe” en vijf jaar later volgde een tweede plaat die “Chinese Vacation” als titel kreeg en vooral liedjes over de terroristische aanslagen van ‘9/11’ bevatte, een historische gebeurtenis waarbij hij een heel goede vriend had verloren.

Enkele jaartjes geleden besliste hij om verder te trekken naar muziekstad Nashville, Tennessee. Daar wou hij absoluut een nieuwe plaat gaan opnemen om zijn gecomponeerde nummers op te plaatsen. Hij zocht daarvoor multi-instrumentalist Will Kimbrough op en vroeg hem om mee te spelen op het album waarvoor hij ook de rol van producer zou mogen waarnemen. Nadat Bryan Owings als drummer aan het duo werd toegevoegd was alles klaar om de tien nummers die Steve Poltz klaar had voor zijn 13e album “Shine On” - de opvolger voor “Folk Singer” uit 2015 - op te nemen in de thuisstudio van Will Kimbrough, gekend van zijn werk met Rodney Crowell en Emmylou Harris.

De nu 59-jarige Steve Poltz steekt subtiele humor en satire in zijn songteksten, maar kan soms ook heel ernstig uit de hoek komen, o.a. in de knappe albumtiteltrack “Shine On”, die geïnspireerd is door een zoveelste bloedige massaschietpartij in Amerika. Op de video kunt u deze mooie song in een akoestische liveversie beluisteren.

De eerste single die uit dit album werd getrokken is het nummer “Ballin’ On A Wednesday”, een song waarin we gelijkenissen met werk van ‘Drive-By Truckers’ menen aan te treffen, net als bij de wat later volgende countryrocker “The Pickup Song”. In het ‘spoken word’-vertelde nummer “Windows Of Halifax” blikt Steve Poltz nostalgisch terug op de periode in zijn leven die hij in zijn Canadese geboortestad heeft doorgebracht.

De Dylaneske folkballad “Come To Me In The Mornin’” en het intimistische liefdesliedje “4th Of July” vormen twee andere hoogtepunten op dit album, dat qua instrumentatie heel sober en minimalistisch werd gehouden door producer Will Kimbrough. Naar het einde toe weet Steve Poltz ons nog twee keer recht in het hart te treffen met de schitterende nummers “Furthest Star” en afsluiter “All Things Shine”. Dit is een zeer leuke plaat die zeker nog zal groeien naarmate we ze een aantal keren meer beluisterd zullen hebben.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Red House Records / Compass Records

video